TR EN

KiNOA


Kinoa süper yiyecek olarak adlandırılan ve tüm dünyada tüketimi hızla artan bir besin. Doğa Ana’nın bize sunduğu en güzel lütuflardan biri kinoa artık aşçılarında rüya ürünlerinden biri. 

Kinoa'nın Özet Tarihi

Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bir bitkidir. Gerek üretiminde gerekse tüketimindeki ortak noktalar sebebiyle tahıllar ile beraber değerlendirilir ancak Buğdaygillerden değildir.

Kinoa kelimesi Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Dünyada yaygın olarak İngilizce kelime karşılığı olan ''Quinoa'' kelimesiyle tanınır.

Kinoa’nın tarihçesi Güney Amerika'da bulunan And Dağları bölgesinin yüksek kesimlerinde başlamaktadır. Bu bölgede doğal şartlarda kendiliğinden yetişen Kinoa zamanla Peru’nun sahil kesimlerinden Güney Amerika kıtasının kuzey ve batı kesimlerine kadar geniş bir bölgede üretilmeye başlanmıştır.


Türkiye'de Kinoa Tarımının Başlaması ve Yaygınlaşması 

Ülkemizde Kinoa üretimi, 2010 yılında bu ürünü ilk kez duymuş çiftçiler tarafından başlatılmıştır. Aynı süre zarfında üniversiteler ve araştırma enstitüleri tarafından yürütülen araştırmalarla; Kinoa'nın ülkemiz koşullarına adapte olan çeşitleri belirlenmeye, verim odaklı bitki besleme programları ve ekim dönemleri tespit edilmeye başlanmıştır. 2015 yılına gelinirken aradan geçen 4 yıllık süreçte, Kinoa üretimini başarıyla sonuçlandıran profesyonel üreticiler ortaya çıkmaya, 2015 yılından itibaren ise ticari boyutta üretim modellerine geçilmeye başlanmıştır.

Kinoa Faydaları

Tam Protein: Kinoa tohumları tam protein kategorisindedir. Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülebilir.

Glüten: Kinoa glüten içermez. Bu nedenle Çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için önerilir. Kinoa ile glütensiz ekmekler, çörekler hazırlayabilirsiniz. Kinoa gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir.

Kilo Kontrolü: Kinoa kalorisi çok düşük bir tahıl değildir ancak yine de son yıllarda düzenlenen diyet listelerinin pek çoğunda adının geçtiğini görebilirsiniz. Bunun başlıca nedeni kinoanın protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesidir.

Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Ancak fazla kinoa yemek yüksek kalorisi nedeniyle kilo kaybetmenizi zorlaştırabileceği için kontrollü tüketmelisiniz.

Sindirim: Kinoa diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içerir. Beslenme uzmanları besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorun olan kabızlığa karşı kinoa öneriyor. Besin lifi aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne yardımcı oluyor.

Kabızlığın tetiklediği bir diğer sorun olan hemoroide karşı daha fazla kiona tüketerek önlem alabilirsiniz.

Demir: Demir minerali bakımından zengin olan kinoa, demir eksikliği anemisi için uygulanan beslenme programlarına eklenebilir. Hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli bir rolü olan demir minerali aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde kritik role sahiptir.

Vücut sıcaklığının korunması ve vücudun enerji üretimi demirin metabolizmada kullanıldığı diğer alanlar arasında yer almaktadır.

Riboflavin: B2 (Ribofilavin) içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir.

Migren: Kinoa’da yüksek miktarda bulunan magnezyum mineralinin damarları rahatlatan etkisi vardır ve bu özelliği ile kronik migrene karşı önerilen yiyecekler arasındadır. Magnezyum minerali aynı zamanda tip 2 diyabet hastalarında etkili bir kan şekeri kontrolü sağlar.

Antioksidan: Bir antioksidan olan manganez vücudun enerji üretimi sırasında oluşan hücre hasarına karşı koruma sağlar. Kinoa antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.

Kolesterol: Yapılan araştırmalar düzenli olarak kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoada bulunan bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı korumaktadır.

Kinoa’dan Elde Edilen Mamüller

Kinoa, işlendikten sonra bulgur ve pirincin tüketildiği şekillerde tüketilebilirken günümüzde gıda veya bir çok farklı sektördede bir hammadde kaynağı olarak kullanılmaktadır. Gıda alanında un haline getirilip ekmek ve pasta sanayinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

UN
EKMEK
MAKARNA VE ŞEHRİYE
BİSKÜVİ
ÇİKOLATALAR
BEBEK MAMA VE SÜTLERİ
TATLI VE KEKLER
ŞEKERLEMELER
BÖREK VE UNLU MAMÜLLER
KREMA
ÇORBA
KAHVALTILIK GEVREKLER
MEYVELİ YOĞURTLAR
KRAKERLE
SALÇA/ SOS/ PÜRE
ÇEŞİTLİ ATIŞTIRMALIK ÜRÜNLER


Besin Değerleri

100 gram pişmiş kinoa;

Pişmiş 100 gram kinoada su miktarı 71.6 gramdır. Yani 100 gram kinoa pişirildiğinde içerdiği su miktarı yaklaşık %77’dir. Pişmemiş 100 gram kinoa ise sadece 13.3 gram su içerir.

Bu nedenle pişmemiş kinoanın kalori oranı çok daha yüksektir. 100 gram pişmiş kinoa 120 kaloriyken aynı miktarda pişmemiş kinoanın kalorisi 368’e kadar çıkmaktadır.

Aynı oranda içerdiği besin lifi, protein, vitamin ve mineral miktarı da artmaktadır ancak kinoayı diyet için tüketiyorsanız pişmiş olarak yemeniz daha faydalı olacaktır.

Öneri: Kionayı pişirmeden önce çekirdeği saran ve acı bir tadı olan kabukları iyice temizleyin. Bunun için kinoayı derin bir süzgece aldıktan sonra musluğun altına koyun ve soğuk suyu açıp avucunuzla çok fazla sıkmadan çekirdekleri ovalayın.


100 gram pişmemiş kinoa

Enerji 347,3 kcal
Yağ 6,49 g
Doymamış Yağ Asitleri 0,7 g
Karbonhidrat 49,4 g
Şeker 0 g
Protein 16,51 g
Lif 12,58 g 
Tuz 0,01 g

 

Sadece 15 dakikada hazır! Mis gibi tahıl lezzeti bize glutensiz, sağlıklı bir lif dozu sağlar. Eksiksiz bir protein yapısı olan kinoa bünyesinde 9 farklı esansiyel aminoasit içerir.

Ürün Pişirilişi

Kinoada pişirme oranı 1’e 2’dir. 2 su bardağı suyu orta boy bir tencereye koyup kaynamasını bekleyin. Su kaynamaya başlayınca 1 su bardağı kinoayı tencereye boşaltın. Kısık ateşte 15 dakika pişirmeye devam edin. Damak tadınıza göre içerisine tuz ekleyin. 15 dakika sonra ocağı kapatın ve havalanmasını sağlayın. Kinoanız hazır!

Kinoayla yapılan bir çok farklı yemek tarifi bulunmaktadır. Sizde kendinize özgü tarifleri deneyebilirsiniz!


  •  
    © 2018 | Gizlilik MND Ajans